Marmer- en houtimitaties


In het verleden werden beide vormen van decoratief schilderwerk veel toegepast. In woonhuizen veelal op deuren, trappen en schouwen; in boerderijen op bedstedewanden; in kerken op zuilen, orgelkassen of op het hele bankenplan.

Persoonlijke wensen
Een decoratieschilder kan bijna alles naschilderen, waardoor de mogelijkheden eindeloos lijken. Zo kan bijvoorbeeld een ontbrekend onderdeel van het echte materiaal worden aangevuld met imitatieschilderwerk. Origineel imitatiewerk dat beschadigingen heeft opgelopen, kan worden geretoucheerd. Ook kan in overleg met de klant een imitatie worden geschilderd die aan persoonlijke wensen voldoet. Een marmerimitatie kan rustig ogen of juist druk; de kleur van een houtsoort kan variƫren. Alles is bespreekbaar, mits het een natuurgetrouwe imitatie blijft.

Pronken
Al duizenden jaren worden deze oude schildertechnieken toegepast, en om allerlei uiteenlopende redenen. Mensen wilden graag pronken met een kostbaar uitziend interieur. Soms raakten bepaalde materiaalbronnen eenvoudig uitgeput; of bleek het echte materiaal bouwtechnisch te zwaar om toe te passen.

Waardering
Tegenwoordig is de waardering voor het oude schildersambacht weer helemaal terug. De officiƫle instanties voor monumentenzorg, maar ook particulieren en bedrijven zorgen voor veel vraag naar het restaureren of het opnieuw aanbrengen van een marmer- of houtimitatie.